Monday 21 December 2009

Apricot and white chocolate blondies

Fericita peste masura ca au venit sambata 2 dintre cartile comandata pe 1 decembrie de pe Play.com, am executat rapid ce m-a invatat carticica asta minunata : 200 cakes and bakes.
Da, mai am inca 199 de retete de incercat ... :).
Prajitura asta se numeste blondie doar pentru ca nu este brownie, din ce am dedus eu. Dar iata si reteta exacta de data aceasta, frumos cu ingredientele la inceput dar doar de data asta ca dupa aia mi se duce vorba ca sunt "gospo"
(15 + 85 ) *(8-5) grame ciocolata alba
25/2 * 10  grame unt
1 + 1 + 1 oua
5 *5*5 plus 50 grame de zahar brun
0 + 1 lingurite de esenta de vanilie
5*5*5  plus 50 grame de faina pentru cozonaci
1 lingurita praf de copt
5*5*5 grame de caise uscate, taiate cubulete
Sa incepem :
Jumatate din ciocolata  si untul se topesc si amesteca bine fie la microunde, fie la bain marie, iar restul de ciocolata se taie cubulete Se lasa putin la racit.
Ouale, zaharul si vanilia se mixeaza cu mixerul :) 5 minute. Se incorporeaza treptat faina amestecata cu praful de copt. Eu am folosit pudra de migdale in loc de faina si cred ca a iesit mult mai bun asa  - pricomigdale like. Se toarna in toata nebunia ciocolata topita si o parte din ciocolata cubulete ( am scris buculete :)). Terminam cu amestecarea atenta a caiselor uscate  - nu toate, pastram cateva pentru finisare.
Punem hartie de copt intr-o tava de 18 x 28 cm si turnam aluatul. Inainte de a baga blondina la cuptor, timp de 25 - 30 de min al 180 de grade, presaram si restul de ciocolata alba si caise.
Delicios e putin spus.
Si da, pentru cantitati exacte trebuie sa ne mai aducem aminte  putin de clasa a 6 -a .

Hummus cu multi muguri de pin

Nu cred ca stiu persoana careia sa nu-i placa hummusul.
 Explicatia cred ca e destul de simpla ...in varianta fara tahini aduce foarte mult cu fasolea batuta. Deducem de aici ca e extrem de simplu de facut. 
Daca ai noroc sa gasesti naut gata fiert, la borcan... perfect. Daca nu, s-ar putea sa ai batai de cap cu inmuierea si fierberea nautului. E mult spus, batai de cap, doar ca trebuie inmuiat in apa cu 12 ore inainte, si dupa aceea fiert vreo 2-3 ore, in functie de duritatea apei in care se fierbe.
Sa zicem ca ai nautul fiert ( 400 de g ), il pui intr-un bol mare, adaugi 1 lingura de crema de susan - tahini, se numeste si se gaseste la macelariile arabesti. Pastrezi putina zeama in care a fiert nautul, sau pe cea din borcan pentru a o adauga treptat la final, pana ajungi la consistenta dorita. Cu un blender, pasezi bine boabele, si pui treptat zeama de mai sus. Mai adaugi si 2 linguri de zeama de lamaie, 3 linguri de ulei de masline extravirgin si 1 catel de usturoi. Se continua cu pasatul si cand e gata poti presara chimen macinat si chilly.

Sa nu uitam si de mugurii de pin. 
P.S. : Pentru George, stiu ca iti era dor de hummusul asta :)



Sunday 20 December 2009

Sondaj

M-am tot gandit azi ca acest poll ar trebui sa aiba  un scop.
So, there it is :
Prajitura castigatoare  preferata de votanti ( am dat cu editul acum ca am mai citit  pleonasmul ala  :P ) va castiga o sedinta de total makeover la mine in bucatarie.
Ce va fi ... ciocolata sau frisca ?

Friday 18 December 2009

couscousy-mango-peachy-sticky chicken


Couscousul este clar fata subexploata a graului, cel putin pe plaiurile mioritice. In afara faptului ca este idiot proof de preparat, se muleaza bine pe corpul unor arome mult mai puternice.
Ca sa terminam capitolul couscous, iei o cana de couscous, o pui intr-un vas termorezistent, torni peste 300 ml de supa de orice ( pui, legume...orice, de preferat din cuburi bio, daca nu-ti prepari singur/a supele pentru gatit, cum ne invata foarte bine bucataria frantuzeasca). Asa, acoperi vasul cu o farfurie sau folie de plastic si lasi 5 min pana se absoarbe tot lichidul. Amesteci o data si e gata .... idiot proof, right?
Aroma principala in cazul meu este din nou cea de mango. Insa are un extra kick. Sa-ti mai povestesc :
Iei un mango copt, daca nu-l gasesti copt din magazin, il pui intr-o punga cu o banana si pana a doua zi ai o bunatate de fruct ( se aplica si in cazul avocadoului). Il cureti de coaja. il tai cubulete si il arunci repede cu tot cu suc intr-o tigaie nelipicioasa. Eu am pus pentru extra kick un strop de scortisoara si o lingurita de ghimbir proaspat ras. Il lasi 2-3 minute si vine iar splash-ul de vin alb sec, e mai sincer. Alte 2-3 minute si vei obtine un semichutney ( nici macar semi, nu are ceapa, nu e scazut asa de mult dar nu stiam cum sa-l numesc).
Next : puiul. Il tai cubulete, prepari un sos din doua lingurite de miere, o lingura de mustar si o lingura de marmelada sau gem, ideea e sa fie ceva mai acrisor de exemplu un gem de piersici fara zahar ( asta nu inseamna ca are indulcitori artificiali, contine doar piersici si pectina). Prajesti puiul cu o lingurita de ulei de masline, sau il pui pe gratar si cu 2 minute inainte sa fie gata ungi carnea cu sosul de mai sus. Nu merge pus inainte pentru ca mierea se arde foarte usor si gustul final nu va fi unul foarte placut.
Gata, numai bun de pus totul in straturi pe farfurie, ca in imagine si de impresionat gustatorii.
P.S. : Da, am luat-o razna cu limbajul de wannabe chef extrem de pasionat. Si nu, nu m-am mai ingrasat.

Wednesday 16 December 2009

something, something...mr.mango is back

La fel de beat, Mr. Mango strikes again.
De data asta in ceva mult mai sanatos si de dieta. ( 2 multimi care se intersecteaza intre ele, dar si cu multimea lucrurilor tasty, intersectia finala fiind o multime nici vida dar nici cu prea multe elemente ).
Cum ziceam, stratul de jos mango, taiat cubulete, aruncat intr-o tigaie non stick si aromat cu alcool ( Cointreau din nou ).
Urmeaza un strat de iaurt, seminte de rodie [ rodia se deseminteaza (deseed), intr-un vas cu apa rece ] si capsuni la final. Capsunile iarna sunt o fitza scumpa si ieftina in acelasi timp. Scumpa din punct de vedere economic si ieftina din punct de vedere al gustului, asa ca puteti sari peste ultimul pas. Singura virtute a capsunilor in acest caz, este ca dau bine in poza.

Tuesday 15 December 2009

musaca, parmigiana....you name it

Pai da....nu e musaca pentru ca nu are cartofi si carne, nu e parmigiana pentru ca nu am prajit fiecare felie de vanata individual, in amestec de ou si parmezan plus faina dupa.
Am luat-o pe scurtatura, am lasat vinetele 30 de min, taiate, pe servetele de hartie sa iasa putin apa din ele, le-am pus putin pe gratar, putin la microunde ... cum faci cu vinetele pana esti multumit/a de textura.
Urmeaza sos de rosii din rosii proaspete si usturoi, oregano, parmezan, un ou, mozzarella ( o biluta, nu mizerie din aia de cascaval care se vinde pe post de mozzarella, cea mai buna  ar fi cea de bivolita sau de bivol daca vreti :P).
Pe o scara de cheesiness de la 1 la 5, am obtinut un fel candidat pentru nota 4 adica optim. 5 e atunci cand e extrem de bun, dar parca prea bun ca sa fie regulamentar

Asa ca regulamentar si fara carne, perfect pentru marti seara.

Saturday 12 December 2009

Salata Caesar

Ca sa nu zic salata Cezar, suna cam dubios.
As putea manca salata din-asta in fiecare zi, atat de buna e. Cheia reusitei unei salate caesar, este dressingul care se prepara manjind practic peretii bolului de salata cu fiecare ingriedient pe rand.
Prima data se iau 2-3 catei de usturoi, se zdrobesc cu lama cutitului si se freaca bine tot vasul, dupa aceea se arunca, interesandu-ne o aroma subtila. Urmeaza 2-3 fileuri de ansoa in ulei de masline, care se zdrobesc cu o li gura de lemn, tot de peretii vasului. Next, 2 linguri de maioneza home made cu ulei extravirgin de masline. Maioneza se face super simplu daca pui de la inceput putina zeama de lamaie care va face mult mai rapida absortia uleiului. Uleiul si apa din galbenus reprezinta baza maionezei, lecitina din galbenus are rol emulsifiant, adica face posibila coeziunea celor doua intr-o stare noua. Mustarul are si el putina lecitina si de asta ajuta in prepararea maionezei.
Concluzia este : emulsifiere !
Dar, sa revenim la salata, daca nu ai pus mustar in maioneza, e momentul sa pui acum in vas, alaturi de 2 linguri de parmezan ras. Inainte de a pune salata, peretii vasului trebuie sa fie acoperiti cu un strat egal de dressing.
De regula la Caesar se foloseste salata romaine, o combinatie intre iceberg si salata chinezeasca. Daca nu gasesti romaine, sunt ok si frunzele din centrul unei salate normale.
Dupa ce se pune salata in vas, se arunca niste crutoane si parmezan shavings.
Stiu, dau niste explicatii complicate pentru lucruri simple.

Shish taouk

Un fel minunat de a prepara plictisitorul piept de pui. Se regaseste in majoritatea bucatatiilor tarilor din Orientul Mijlociu si sunt doua tipuri de sosuri pentru marinat, unele bazate pe suc de rosii si unele pe iaurt.
Eu l-am facut pe cel cu iaurt, alaturi de multe alte condimente si mirodenii. Se face cam asa :
se taie pieptul de pui cubulete, se pune intr-o punga resealable si tot in punga mai ajunge si un iaurt gras ( cel dietetic e pentru dieta si atat ),  catei de usturoi intregi, zeama de la o jumatate de lamaie, un pinch de scortisoara, o lingurita rasa  de chimen macinat, o lingurita rasa de piper si un strop de miere.
Se inchide punga si se framanta bine pana cand vezi ca s-au amestecat toate ingredientele. Se tine la rece minim  ore, dar cel mai bine ar fi o zi, cum am facut eu.
Ramane doar de prajit bine totul intr-o tigaie adanca / wok, cu 2-3 picaturi de ulei de masline.
Chimenul si scortisoara fac treaba buna impreuna in imbierea cu arome iar iaurtul fragezeste foarte bine carnea.

Thursday 10 December 2009

Un fel de paine cu rosii si pecorino

Aveti in imaginea de mai jos o tentativa imbunatatita de bruschetta, sau ma rog, imbunatatita din punctul meu de vedere.
Se amesteca intr-un castron 2 linguri de ulei de masline extravirgin, ustoroi pisat, sare, oregano si o lingura de suc de rosii (bio). Cu sosul rezultat se ung doua felii de paine si pe deasupra se pun felii de rosii cherry si pecorino shavings. Prin shavings I mean rezultatul raderii branzei cu un cutit de curatat cartofii.
Daca tot eram la capitolul wiki - branzeturi, Pecorino este o branza la fel de italieneasca ca si Parmigiano sau Grana Padano. Este facuta din lapte de oaie, asa ca daca in general nu-ti place "de oaie", nu te baga. Ca si consistenta seamana cu celalalte branzeturi mentionate. Se produce in Sardinia, Sicilia si Toscana, acestea fiind si cele 3 clasificari.
Cel mai interesant este ca din Pecorino se obtine casu marzu, o delicatesa specifica Sardiniei, interzisa de UE ceva timp pentru ca era considerata bomba igienica. De ce? Pentru ca se introduc in Pecorino, larvele mustei de branza ( traducere mot-a-mot), care prin eliminarea unui acid fac ca grasimile branzei sa se dizolve. Practic e branza putrezita si se mananca doar cand larvele sunt vii si cu mana la ochi pentru ca larvele pot sari pana la 15 cm. Pentru ca se vindea pe piata neagra la preturi foarte mari, s-a introdus o reglementare prin care casu marzu este declarat preparat traditional si s-a lucrat mult la informarea si avertizarea potentialilor doritori.
Revenim, NU este casu marzu, este pecorino. Daca paranteza de mai sus este scarboasa, sari peste.

Provolone

Provolone este un fel de branza italieneasca, originara din Sud dar acum se produce in Nord. Are o consistenta semi tare, se face din lapte de vacuta si se gaseste aici in Barcelona la foarte multe restaurante la capitolul Entrants. Se pare ca are mare succes si in America de Sud, servita ca aperitiv, cu sos chimichurri pe deasupra, inainte de o friptura de vita de juma` de kil, cum fac argentinienii ( lejer ).
Este mult spus ca se gateste, ai nevoie de un vas de lut, o bucata de provolone, 2 picaturi de ulei de masline si oregano.

Tuesday 8 December 2009

Tarta cu capsuni

Am ajuns si la capitolul tarta. 
Reteta pentru aluat este super simpla : 90 gr de unt, 1 lingura de zahar, 3 linguri de apa, putina sare, 1 lingura de ulei vegetal si 150 gr de faina. Toate ingredientele in afara de faina, se pun intr-un vas termorezistent ( ce inginereste suna ) si dupa aceea la cuptor timp de 15 min, pana untul capata o culoare brownish ( atentie nu maro ci doar inspre maro ). Dupa ce se scoate vasul termorezistent din cuptor, se arunca repede faina si se amesteca. BE CAREFUL !!! este foarte fierbinte. 
Avantajul acestui aluat este ca nu trebuie rulat sau taiat, asa ca il pui direct intr-un alt vas termorezistent sau o forma de tarta, daca ai. Cu degetele se intinde in forma, pana incepe sa arate ca o baza de tarta. La cuptor 15 min si gata. A, inainte se inteapa cu furculita cel putin de 10 ori si nu mai e nevoie sa pui hartie de copt si boabe de fasole ca sa nu se umfle. 
Se raceste bine si urmeaza crema de vanilie, care va ramane o reteta secreta deocamdata. Am stat vreo ora si am descantat-o ca un druid, la bain - marie, asa ca va fi si plictisitor sa descriu procesul. Cert este ca am facut-o asa din inspiratie si nu dupa o reteta. 
E lesne de inteles din poza ca urmeaza capsunile si gelatina. Piece of cake !







Saturday 5 December 2009

Turnulet de muffins, cu piure de mere, stafide imense si scortisoara - pentru INA

Draga Ina, de ziua ta m-am gandit sa-ti fac niste muffins. 
Le-am mancat cu mare placere, cu gandul la tine, Cata bucurandu-se cel mai tare. 
O sa iti zic si cum se fac :
4 oua, 2 linguri de zahar, 2 linguri de lapte de cocos, 4 linguri de piure de mere, faina, praf de copt, stafide, scortisoara si rom.
Amesteci  totul cum crezi, de exemplu eu am amestecat mai intai galbenusurile separat, cu zaharul, laptele de cocos, faina pusa treptat, stafidele, piureul de mere ( fix in aceasta ordine ) si la sfarsit am adaugat albusurile batute spuma. 
Pui aluatul in forme de hartie si asta e tot, la cuptor pentru 20 - 25 de min. Cand sunt gata, daca le  pui una peste alta, s-ar putea sa iti un mic turn din Pisa. 


La multi ani !

Ton marinat cu lime si fasole verde frantuzeasca

Tuna is the new chicken ! and Jessica Simpson knows better.

Un alt fel super simplu : tonul este marinat 30 de min in suc de lime, usturoi si ulei de masline. Dupa ce l-ai scos din frigider, il pui pe gratar, pe fiecare parte cate 2 -3 minute maxim. Nu vrei sa ramana uscat si fara gust.
Garnitura perfecta : fasole verde, frantuzeasca ( o varietate mai fina, fara "ate"), tinuta in apa care fierbe, fix 4  minute.

Foarte lejer, pentru Anca !




Cheesecake cu zmeura

Superfericita ca am gasit in sfarsit zmeura, intr-un periplu prin Boqueria, m-am tot gandit sa-i gasesc cel mai bun sens culinar.
De ceva timp tot ma ademenea ideea de chesecake asa ca cele doua lumi s-au intalnit la mine in cuptor.
Primul strat are biscuiti digestivi, pisati, inmuiati cu unt topit, amestecat cu lapte ( m-am gandit ca este prea mult unt, cat se recomanda in retetele de cheesecake). Crema de branza e constituita din mascarpone, branza proaspata de vaca ( bine, de vaci...dar tot nu o sa inteleg de ce branza de vaci, telemea de vaca si ciorba de vacuta), 2 oua, rom, vanilie si zmeura invartita in mixer.
Dupa ce ai pus crema de branza peste stratul de biscuti, se lasa la cuptor la foc mic, cam 35 -40 de min. Foarte important este sa o lasi sa se raceasca cam o ora.

A iesit foarte light, asa pentru Anca :P, are doar doua linguri de zahar brun.

Friday 4 December 2009

Healthy Appetite

Astept cu sufletul la gura, cartea lui Gordon Ramsay, Healthy Appetite. Pana atunci pregatesc un post cu cheesecake si unul cu ton.

Supa de naut si paine plata

Am incercat si ceva marocan. Foarte bun, o alternativa la ciorba de fasole, dar na ...daca te intreaba cineva ce faci de mancare si zici supa marocana de naut, e mult mai fancy.
Reteta, pe care am urmat-o pas cu pas, se gaseste aici la prietenii mei de la Good Food. Am avut o mica schimbare, am pus chorizo in loc de ceapa. Cine ma cunoaste, stie ca ceapa este my kryptonite asa ca nu, multumesc.
Dar sa vorbim despre painea cea plata, flatbread. Este super simplu de facut : 250 de g de faina, drojdie, sare si 150 ml de apa. Se amesteca toate ingredientele, energic si cu voie buna, pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini, acesta e semnalul ca ajunge cu framantatul ( dureaza 5-7 minute maxim ).
Dupa ce ai lasat aluatul la crescut cam o ora, il imparti in patru, te descurci sa-l intinzi cum poti astfel incat sa se potriveasca cu forma tigaii din dotare. Se lasa pe foc potrivit, cam cate 3-4 minute pe fiecare parte, e ca la clatite, le intorci cand vezi ca incep sa aiba puncte negre.

Am mancat paine cu supa nu supa cu paine. Enjoy !

Wednesday 2 December 2009

Porc balsamic

Acum un an probabil ca nu as fi turnat niciodata suc de portocale peste porc, dar cum am inceput sa descopar cum fuzioneaza anumite arome pentru a da nastere uneia noi care nu este egala cu suma componentelor sale, here it is.
Am folosit muschiulet de porc, care se semi-prajeste, cu foarte putin ulei de masline intr-un wok,de preferat, sau o tigaie adanca.
Intre timp se prepara sosul cu sucul dintr-o portocala, o lingura de otet balsamic, o lingura de miere si un catel de usturoi zdrobit cu lama cutitului, asa cum face Jamie :).
Cand bucatile de carne devin brownish se toarna sosul si se asteapta cam 5 minute, pana cand devine mai consistent.
Rezultatul este genial, sweet and sour !

Side dish : cartofi copti, decojiti, ametiti cu branza moale de capra.