Sunday 28 February 2010

Cu gust de sarmale ...din Etiopia

Vineri seara eram infometati ca naiba ( eu si prietenul meu ) dupa o zi grea de munca ( pentru prietenul meu). Am avut noroc ca nu am gasit masa pe nicaieri si am fost purtati de foame la noi pe strada unde sunt multe restaurante neincercate. Prima oprire  a fost la Abissinia, un restaurant etiopian, unde din pacate nu aveau mese dar am primit un numar de telefon pentru rezervari. M-a uimit ca  mirosea in tot restaurantul a sarmale, asa ca trebuia sa mancam acolo. Apetitul nostru a fost complet satisfacut pana la urma de Barbacoa de Gracia, un loc tipic catalan de langa, unde se mananca praz la gratar cu sos romesco si melci. Ne-am rezumat la miel la cuptor si pui la gratar, totul foarte bun, dar nu despre asta vroiam sa vorbesc.
Sambata am facut rezervare la restaurantul etiopian, cel cu mirosul de sarmale. Am gasit masa abia la 22:45, dar nu e panica ca aici cina se ia la 22:00. Te avertizeaza dinainte ca nu vei avea tacamuri, ca totul se mananca cu mana. Mancarea vine pe un fel de clatita, injeru se numeste si e facuta dintr-o cereala care creste doar in Etiopia.  Am comandat un platou cu de toate si au fost in total cam 10 gramajoare cu bunatati, puse peste clatitele din teff. Componenta principala in bucataria etiopiana se pare ca este dulceata de ceapa, facuta la foc foarte foarte mic. Eu urasc ceapa, dar fiind atat de gatita, am reusit chiar sa apreciez  aceasta dulceata. Restul de ingrediente ar mai fi carne de vita, carnea pui, ou, legume proaspete  si linte.
Nu mai stiu exact ce am mancat, stiu doar ca a fost foarte bun, unele feluri destul de spicy dar se simtea pasiunea in fiecare imbucatura.
Am incheiat cu iaurt de casa cu stafide, miere si cardamom, perfect pentru a stinge iuteala de la primele feluri.
La sfarsit a venit si proprietara, sa ne intrebe daca ne-a placut si cum ni se pare  . Ea ne-a spus ca majoritatea felurilor pe care le-am mancat au retete vechi de 1000-2000 de ani, ca totul se marineaza inainte cu un amestec cam de 30 de condimente si se fac la foc foarte mic, pentru a nu pierde proprietatile nutritive, pret de multe ore.
Tocmai de asta nu se compara cu nimic din ce am mancat pana acum si ma bucur ca am gasit o abordare destul de diferita in ceea ce priveste gatitul.
Poza de mai jos nu am facut-o eu dar cam asa arata tot aranjamentul.
Asa ca atunci cand ajungeti in Barcelona, restaurantul Abissinia, de pe Torrent de les Flors, numarul 55, este de incercat.

Saturday 27 February 2010

Why cooking ?

Am fost trasa de maneca ca am sunt neserioasa cu postatul, asa ca here I am. Nu stiu daca se observa, dar in afara de scaparile cu cookies si cheesecake, incerc sa gatesc chestii cat mai sanatoase, fara grasime si fara prajit, cu cat mai multe legume posibile. 
Faptul ca mi-am facut un blog de gatit, nu inseamna ca ma plictisesc si nu-mi gasesc alta activitate. In afara de pasiunea pentru gatit care mi se trage din familie, mai e si preocuparea destul de recenta pentru healthy things in general.
Daca ai o relatie cat de cat buna cu corpul tau, il plimbi pe la sala sau macar cochetezi cu ideea, atunci de ce sa-ti bati joc de el bagand junk si e-uri cat cuprinde? Cred ca o mare greseala pe care o faceam si eu inainte este ca ma gandeam la dieta ca fiind ceva restrictiv. Dar atunci cand privesti lucrurile altfel si iti educi gustul pentru alimente sanatoase, atunci gatitul este solutia ( daca nu ai un personal chef sau bani sa o arzi in restaurante bune ). 
Si da, exista o sumedenie de retete sanatoase si super gustoase. De aceea oricat de fancy si buna este bucataria frantuzeasca, este greu sa gasesti feluri de mancare in care sa nu se puna jumate de pachet de unt. Fie adaptez reteta gusturilor mele, fie iau din ea doar un procedeu de gatit sau o combinatie de ingrediente. Pentru ca am ajuns in momentul in care accesul la informatie este aproape neingradit, avem motive sa de dezvoltam mult mai rapid si sa ne educam optiunile, gusturile.
Deja pare un cliseu obosit, dar toata lumea poate gati, la inceput poate arzi primele 3 feluri de mancare dar pana la urma tot o sa poti face o salata Caesar sau o supa de pui. 
My point este ca gatitul nu mai este de ceva timp, o activitate pentru gospodine, ci face parte dintr-un stil de viata sanatos. Avand in vedere ca Jamie Oliver tocmai a luat premiul TED pentru demersurile facute in America si Anglia pentru introducerea unei educatii alimentare in scoli, ceea ce mananci si cum mananci a devenit o preocupare destul de serioasa. 
Ok, mancam ca sa traim si nu invers. Dar daca tot trebuie sa mananci de 3 ori pe zi, de ce sa nu iti faca placere fara sa te vinovat, ci din contra multumit ca faci ceva bun pentru tine. 
Consider ca sunt pe drumul cel bun si chiar daca mai am mici scapari, stiu ca pot sa scap si de scapari :)

Friday 19 February 2010

Cookies cu ciocolata alba si cirese uscate ( Sinestezice)

Am descoperit de curand, un loc minunat de unde poti cumpara toate fructele uscate, nucile si semintele posibile. Inainte sa ma arunc la chestii super exotice, m-am hotarat sa incerc ceva cu cirese deshidrate.
Se fac mult mai simplu decat ai crede. Ingredientele ar fi urmatoarele :
150 de grame de ciocolata alba, 100 de grame de cirese uscate, 80 de grame de unt, 150 de grame de faina, 2 oua, 100 de grame de zahar brun, esenta de vanilie sau o pastaie de vanilie si o jumatate de lingurita de praf de copt.
Topesti ciocolata si untul, la microunde cam 2 minute. Intre timp se amesteca bine ouale cu zaharul. Torni ciocolata topita, lasata sa se raceasca putin, peste oua. Urmeaza faina, praful de copt, ciresele si vanilia.
Bagi totul la frigider, minim 2 ore. Pui bilute de aluat, intr-o tava cu hartie de copt pe ea, la distanta de 6-7 centimetri una de cealalta, pentru ca se vor intinde foarte mult.
10 -12 minute la 180 de grade si bunatate de cookies iti vor bucura ochii.
Cookies sinestezice :)

Thursday 18 February 2010

Salata cu avocado, pui, seminte de floarea soarelui si dressing de Roquefort

Suna destul de pretentios insa se face super repede.
Ingrediente : 2 bucati de piept de pui  , castraveti, avocado, salata verde, seminte de floarea soarelui.
Pentru dressing : 50 ml de smantana lichida si 50 de g de branza Roquefort sau alta branza albastra si puturoasa.
In cazul de fata,  am marinat pieptul de pui cu  zeama de la 1 lime, 1 lingura de iaurt, sare, piper si putin chimen macinat. Acest pas nu este necesar, poate fi si fiert, dar bineinteles ca e mult mai gustos pieptul de pui dupa ce a fost marinat si stir fried. Se amesteca restul de ingrediente intr-un  bol mare de salata, cand puiul este inca cald. Cand taiati avocadoul felii subtiri, nu omiteti sa puneti deasupra lui putin suc de lime, sau lamaie, pentru a impiedica oxidarea super rapida a fructului.  Dressingul se prepara la fel de simplu, sa faramiteaza branza Roquefort si se pune peste smantana lichida, intr-o tigaie, la foc foarte mic, pana incepe sa se dizolve.
Gata, e si mai bun cu o lipie putin incalzita.

Tuesday 16 February 2010

Ciorba buna trece mahmureala rea .....cum zicea Carmen acum vreo 2 zile :)

Pentru prima data si ceva romanesc, o ciorba. Again,e discutabila numirea ciorbei ca fiind ceva romanesc, cuvantul in sine avand origini arabesti (shorba) iar metoda de preparare e amestecata cu prepararea borsului rusesc, dar cand mi se face dor de casa, tot o ciorba de vacuta cu smantana si ardei iute poftesc. Nu as numi-o traditionala ci clasica, din categoria comfort food, foaaaaarte buna sambata sau duminica dimineata cand incearca raul sa iasa din tine si iti plange trupul zdrelit de mojito/bere/vin etc. cu o seara inainte.
Cat despre reteta, cred ca cea mai buna e ciorba facuta de mama / tata, asa ca puneti mana pe telefon pentru indicatii pretioase de la parinti, bunici. 
Dar descrierea ar fi cam asa : Ciorba de perisoare ( carne de vita slaba tocata, ou, patrunjel si orez), dreasa cu ou si smantana, acrita cu lamaie si imbogatita cu leustean si patrunjel.

Friday 12 February 2010

Amalfi style shrimps

Asa am citit ca se prepara crevetii, pe coasta Amalfitana, undeva pe langa Napoli :
se iau cam 100 de g de creveti de persoana  ( cruzi sau fierti ), daca inca au carcasa, se elimina ( eu am stat sa decojesc vreo 40 de creveciori din aia cu antenute, ochi mari si negri, asa ca mai bine ii cumperi decorticati)
Inainte cu vreo 30 de min se inmoaie frigaruile de lemn in apa, pentru a preveni arderea lor la cuptor.
Urmeaza sa prepari o marinata din 2 linguri de ulei de masline, o mana de frunze de menta proaspata tocata, 1 catel de usturoi tocat, pisat whatever si sucul de la o jumatate de lime. Cam astea ar fi proportiile pentru 250 de g de creveti.
Se pun sosul de marinat si crevetii intr-un bol sau punga zip lock, minim 30 de min.
Intre timp se incalzeste cuptorul pe grill cam la 180 de grade C. Asa, si acum partea "fun" in care trebuie sa pui crevetii pe bat si dati prin bread crumbs ( o felie de paine mai veche, faramitata  sau grisine cu ulei de masline, pisate dar in orice caz nu pesmet din ala mic, ideea e sa fie asa ca o sare grunjoasa ).

La cuptor 3 min pe o parte dupa care se intorc si se mai lasa inca 3 min. Daca nu ai grill la cuptor, cred ca merg si pe gratar normal.
Nu strica niciodata niste extra menta si extra lime.

Thursday 11 February 2010

Variatie pe tema stir fry

La cat de bun a iesit cel de vita, m-am gandit ca neaparat trebuie incercat si cu pui. Pasii sunt aceeasi nu mai ca de data asta am sarit peste vinul rosu.
Alte schimbari : carne de pui, sparanghel si migdale in sos.
Am trecut de la dulce acrisor la earthy-nutty. Desi a fost a treia oara cand am gatit sparanghel, si pare asa pretentios, nu e deloc. Sa nu mai zic cate vitamine are si ca e aproape insesizabil caloric. Singurul lucru pe care il cer totusi de la sparanghel este sa ramana cat de cat crocant, adica nu trebuie fiert / prajit mai mult de 5 min. Sparanghelul la conserva este yucky si nu are nici o legatura cu asta proaspat.
MMMM, mmmm, mmmmm :)

Tuesday 9 February 2010

Thai-style beef stir-fry - Gordon Ramsay`s recipe

Dupa cum ziceam, mi-am luat Healthy Appetite ( si Sunday Lunch :D ), Gordon Ramsay`s books.
O mare descoperire am facut dupa ce mi-a luat foarte mult timp sa ma hotarasc ... si anume stir-fry-ul.
Reteta suna cam asa :
- 400 g de vita taiata fasii
- 1 catel de usturoi tocat
- ghimbir proaspat ras  ( 1 lingurita )
- jumatate de ardei chilli
- 150 g de ciuperci
- 1 ardei rosu, taiat fasii
- 1 morcov taiat pe diagonala, felii
- 150  g  de mangetout ( din familia mazare, fasole )- se poate inlocui cu fasole verde fina
- sare si piper
- 3 linguri de ulei ( de floarea soarelui zice el )
- frunze de coriandru tocat, sare, piper

Sosul facut din :
-2 linguri de sos de soia
-3 linguri de sos de stridii ( am sarit peste)
-1 lingura de otet de orez
-1 lingura de zahar brun
-1 lingura de amidon
-3 linguri de apa
de la mine 1 lingura de vin rosu
Ar trebui sa ai toate legumele taiate si ingredientele sosului amestecate de dinainte. Incalzesti un wok sau o tigaie foarte adanca si pui putin ulei. Perpelesti bine fasiile de carne de vita, le scoti cam dupa 8 min si le lasi deoparte intr-un castron. Mai adaugi putin ulei si arunci repede in tigaie, usturoiul, ghimbirul si chilli-ul. Apoi in ordine la intervale de 1 min ciupercile, morcovul, ardeii si fasolea verde. Eu le-am ametit putin cu niste vin rosu, in reteta nu era asa dar nu am regretat deloc. Toate trebuie sa ramana crocante dar sa fie si rumenite.
Mai e putin . . .se pune carnea de vita inapoi in wok si se toarna sosul peste. Se mai tine inca 2 minute pe foc pana se ingroasa putin sosul.
Este absolut senzational, dulce acrisor dar si cu un caracter puternic de la ghimbir si aroma subtila de vin.
Stie Gordon, stie :)

Wednesday 3 February 2010

Salata Nicoise

Daca vrei sa o arzi ca pe Coasta de Azur, ai nimerit bine. O cina super nutritiva, plina de vitamine si nici macar nu o sa iti para rau dupa.
Bine, reteta originala din salata frantuzeasca nu avea cartofi, ci inimi (miez)  de anghinare (artichoke, carciofi ). Dar de la carciofi la cartofi e diferenta de doua litere asa ca merge.
Asa, sa zic si ce se intampla in cazul de fata :
- cartofi noi, taiati cubulete, pusi intr-un vas roman de lut, cu o lingurita de ulei de masline, sare si piper, dati la cuptor cam 40 de min la 200 de grade cu grill-ul pornit, pana se rumenesc
- rosii cherry injumatatite
- fasole verde, proaspata, oparita ( am gasit si termenul pentru tinut in apa fierbinte, deci nu e suparata fasolea doar semi-fiarta )
- no onion in my kitchen dar se poate pune si asa ceva
- salata verde romana si radicchio
- masline
- oua fierte ( nu am pus de data asta )
- ton bucati (nu fulgi) in ulei de masline, scurs foarte bine
- un dressing cu 1 lingura de otet balsamic, 4 fileuri de ansoa tocate marunt, zeama de lamaie si 1 lingura de ulei de masline
- daca vrei sa impresionezi, fancy asa, poti descompune salata in ton proaspat la gratar, ansoa marinate si restul de ingrediente as a side dish si cu dressing-ul peste legume.
Noua descoperire : combinatia de cartofi copti si ulei balsamic este GENIALA ( stiau ceva englezii cu chipsurile lor cu otet, sunt oribile...dar le inteleg intentia).
Bon appetit ! nous mangeons, vous mangez.

Tuesday 2 February 2010

party nr.2

Dupa cum se vede am avut multe motive de sarbatorit lately. Iata ce s-a intamplat la cel mai recent eveniment:
quiche cu iaurt, branza de capra, ou si ardei in crusta de 
jamon serrano 









crostini cu usturoi, ulei de masline, rosii si mozzarella










tarte cu branza de capra, iaurt si castraveti










jamon serrano cu pepene galben









am mai avut o salata cu radichio, salata romana, parmezan si dressing de ansoa, parmezan, ulei de masline si otet balsamic. 









De la prea multe Mojito am uitat sa pozez si stir fry-ul de bucatele de vita in sos de soia si zahar brun, trebuie sa ma credeti pe cuvant. Cum trebuie sa ma credeti pe cuvant si pentru tortul minunat cu ciocolata alba, ricotta si capsuni, ornat frumos cu frunzulite de menta. Si-a gasit sfarsitul mult prea devreme, pe podea, inainte sa ne bucuram de el. Nu zic cine a fost de vina pentru nefericitul incident , dar nu eu  :P.


Cam asa a aratat un rest din ce s-a putut salva.