Monday 29 March 2010

O retete extrem de sincera, what u see is what u get.
Singura ei virtute este ca spre deosebire de varianta clasica de cartofi prajiti si oua, aceasta este mult mai sanatoasa, reusind sa-ti aduca totusi aproape un gust al copilariei.
Singurul tips pe care am sa vi-l dau este ca puteti fierbe cartofii, taiati wedges timp de 10 minute si abia dupa ce se scurg bine, se condimenteaza si se baga la cuptor, stropiti cu ulei de masline. Ouale sa pun peste cu 3 minute inainte sa fie gata totul.
Enjoy !

Thursday 25 March 2010

Peste spada marinat in vin alb si fasole verde cu sos de mustar

Atat de bun a fost ca trebuia sa-l pun pe blog acum, imediat dupa ce am savurat.
Ai nevoie de :
2 bucati de peste spada
100 ml de vin alb
1 lingura de otet alb
1 catel de usturoi
200 g de fasole verde
1 lingurita de unt
1 lingurita de ulei de masline
1 alt catel de usturoi
1 lingura de mustar

Pestele se marineaza in vin si otet timp de o ora, in frigider. Se scoate din sosul de marinat si se usuca bine cu un servetel de hartie. Se freaca cu usturoi. se unge cu ulei de masline cu ajutorul unei  pensule . Pe gratar cate 3 minute pe fiecare parte si gata !
Fasolea verde se pune in apa care fierbe timp de 4 -5 minute. Intr-o tigaie mica se arunca uleiul de masline,  lingurita de unt si catelul de usturoi. Cand incepe sa se prajeasca catelul de usturoi, apare si mustarul in combinatie. 30 de sec si gata, se toarna peste fasole.

Cele mai scurte explicatii de reteta ever !
 

Saturday 20 March 2010

Cheesecake cu capsuni


I think I am biased towards the cheesecake side. 



Extrem de simplu de facut, ai nevoie de :

175 de grame de biscuiti digestivi
1 lingura de lapte
2 linguri de unt topit
300 de grame de branza de vaci sau ricotta
250 de grame de mascarpone
250 de grame de creme fraiche ( smantana normala, nu lichida cu 30 % grasimi )
125 de grame de zahar brun
2 galbenusuri de ou
1 lingura rasa de amidon
vanilie ( pastaie, concentrat sau esenta, in ordinea preferintelor )
coaja rasa si sucul de o lamaie

Biscuitii pisati marunt se amesteca cu untul topit si lingura de lapte pana  formeaza o masa compacta. Blatul obtinut se pune intr-o forma de tort cu fundul detasabil ( cred ca a mea e de 26 de cm diametru ) si se niveleaza.
Restul de ingrediente sa amesteca in ordinea numarului de pe tricou  cu ajutorul unui mixer. Se toarna compozita peste blat si se pune in cuptorul preincalzit pentru 30 - 35  de minute ( pana nu mai  e ca flubber cand o misti ), la 180 de grade Celsius. 
De aici poti varia cu diverse fructe. E important sa o lasi sa se raceasca in forma, cam o ora si abia dupa aceea sa pui fructe deasupra.
Am ales varianta cu capsuni : 300 de grame de capsuni si 2 linguri de gem de capsuni. Gemul de capsuni se incalzeste putin intr-o craticioara la foc mic, pana devine mai lichid. Se amesteca capsunile taiate felii cu gemul and there you go : cheesecake cu capsuni.
Exista 2 variante de cheesecake : cea cu oua, care se coace si cea fara oua, in care pui gelatina  si nu ai nevoie de cuptor. Prefer oricand varianta care se coace, e mult mai fin si mai cremos amestecul de branza. 


Paine = faina, apa, drojdie, sare si zahar

Ca tot ma laudam in postul anterior ca vai ce-mi place mie sa framant aluaturi, m-am apucat sa fac si o paine. De mana, fara nici o masina de paine, desi ar fi mult mai simplu si poate ar iesi mai buna, nu mai ai aceeasi satisfactie. 
Si ca sa vezi, dupa ce am scris ca mi se pare rewarding sa fac paine, citesc reteta asta :http://www.jamieoliver.com/recipes/bread-recipes/basic-bread-recipe de pe site-ul lui Jamie. Mi-a placut mult cum incepe : "I’m still really mad about bread – I love it. It’s so exciting. It’s such a rewarding, therapeutic, tactile thing and you’ll be so proud of yourself once you’ve cracked it. ". Coincidence? 
Deci am scapat si de instructiuni  cu link-ul de mai sus. Ramane doar sa pun o poza semi - pseudo - artistica cu un pahar de vin rosu blurat pe fundal. Bokeh !

Friday 12 March 2010

Pizze

Am descoperit ca mi se pare foarte rewarding sa fac orice fel de aluat sau activitate care implica faina si framantat. Sounds kind of stupid si insignifiant, dar ai o bucurie anume cand vezi ca ce ai plamadit tu inainte, se transforma intr-o bunatate de paine, blat de pizza, cozonac etc.
Cazul de fata, blat de pizza ... si pe cine sa asculti cand vine vorba de pizza daca nu pe master Jamie. Pentru ca el o zice mai bine ca mine, link-ul aici .
Am folosit jumate din cantitati si tot a iesit aluat pentru vreo 4 pizza. Se poate tine in frigider vreo 2 zile asa ca nu a fost panica. De aceea au iesit 2 randuri de pizza.
Primul rand a fost cu jamon serrano, ciuperci, mozzarella si bineneinteles sos de rosii. Sos de rosii facut  ad hoc din 2 catei de usturoi, zdrobiti cu lama cutitului, 1 lingura de ulei de masline si o cutie de rosii cubulete. Se prajesc 1 min cateii de usturoi in uleiul de masline. Se adauga rosiile cubulete si se lasa pe foc cam 15 min pana scade cam la jumate. La sfarsit o lingurita de zahar brun si oregano uscat. Mult mult mai bun, decat orice ketchup.
Al doilea rand a fost cu ansoa ( am folosit fileuri in ulei de masline, dar ideal ar fi cu ansoa marinata in otet, are un  gust mult mai putin intens ), masline verzi, rosii cherry, mozzarella si parmezan.

Wednesday 10 March 2010

Turkey meatball spaghetti

Pastele nu trebuie sa fie neaparat ceva de speriat cand vine vorba de calorii. Combinandu-le cu cea mai slaba carne, cea de curcan, poti obtine un fel de mancare absolut delicios si guilt-free.
Reteta este putin adaptata insa o portie de spaghetti  ( 85 de gr de paste uscate si 125 de grame de carne de persoana ) are cam 550 de kcal. Asa pentru comparatie, o portie de paste carbonara are cam 1000 de kcal si cele alioli, cam 400 kcal.  Sa mai zic si ca are un continut extrem de scazut de grasimi ?
Ingredientele pentru 2 persoane :
- 170 de gr de paste ( nu e chiar atat de greu de ochit ...imparti cutia in jumate, dupa aia in sferturi si tot asa, ca problema cu butoaiele din Die Hard )
- 250 de grame de piept de curcan ( daca poti sa cumperi deja tocat, magnific)
- 2 linguri de stafide
- o mana de patrunjel tocat
- 1 catel de usturoi pisat
- sare, piper
- 1 lingura de ulei de masline
- 2 linguri de vin alb sec
- 1 cutie de rosii decojite
- 100 ml de supa de pui
What to do? :
daca ai cu ce sa toci pieptul de curcan, bine, daca nu, faci un efort titanic si tai carnea marunt marunt, si o amesteci cu stafidele tocate, patrunjelul, sarea, piperul si usturoiul.  Executi rapid chiftelutele si le pui la prajit in tigaie intr-o lingura de ulei de masline. Daca ai grija merge si fara faina, trebuie sa ai rabdare sa le intorci pe fiecare in parte cu un cleste, in nici un caz cu furculita.
Cand sunt aproape gata pui cele 2 linguri de vin, mie mi se pare ca acest pas, sigileaza aromele in chiftelute :)). Va dati seama ca pe aici vine adaptarea.
Intr-o alta oala, separat se scade continutul cutiei de rosii decojite si supa de pui pana ajunge la o consistenta considerabil de groasa, gen spaghetti sauce.
Pastele se fierb, conform indicatiilor de pe cutie.
La final, se toarna in ordine sosul si pestele peste chiftelute. Give it a good stir. Eat `till you drop :)

Thursday 4 March 2010

No cook, no bake mango tart

Asta nu e chiar o reteta ci mai degraba un fel de a te pacali ca ti-ai facut un super desert.
2 biscuiti digestivi pisati amestecati cu o lingura de lapte, peste care torni o crema facuta dintr-un mango, curatat si pasat si 2 linguri de mascarpone ramase de la puiul cacciatore. Cred ca ar merge si cu niste seminte de rodie pe deasupra, data viitoare asa fac.
Mmmm, mmmm, mmmm !

Chicken Cacciatore

What`s up? Well, for today chicken cacciatore. 
Cine s-ar fi gandit ca daca pui peste un sos de rosii, jumatate de cutie de mascarpone, vei manca aproape cel mai bun pui ever.
Ce o sa fie pe lista de cumparaturi: 1 cutie de rosii taiate cubulete, 2-3 fasii de ardei rosu cubulete, 200 de grame de rosii proaspete cherry bineinteles, cubulete, 3 catei de piept de pui tocati marunt, 100 ml de vin alb sec, jumatate de cutie de mascarpone, 1 lingurita de ulei de masline, 2 - 3 bucati de piept de pui ( cam 600 de grame ) sare, piper si oregano. 
Pui lingurita de ulei de masline in tigaie si inainte sa scoata fum, arunci usturoiul, astepti 1 min sa elibereze aromele si hop, ii dai cu vin. Next : rosiile si ardeiul. Fierbi sosul cam 15 min, sa scada putin si dupa pui si mascarpone. 
Pieptul de pui, il asezi frumos intr-un vas termorezistent, daca ai din acela de lut, atunci perfect. Pieptul de pui + sos la cuptor cam 40 de min. 
Et voila !