Thursday 29 April 2010

Iaurt cu sos de fructe de padure

Nu am prea multe de povestit la acest capitol. Doar ca am pasat niste fructe de padure semiinghetate ( le-am cumparat inghetate ) cu miere si le-am turnat peste niste iaurt bun  .

5 minutes tuna salad

Pentru cei care nu gatesc, scuzandu-se ca nu au timp :
1. Speli o salata verde.
2. Deschizi 2 cutii mici de file de ton in ulei de masline ( conteaza sa fie bun gen Rio Mare sau Calve, in orice caz marci italienesti sau spaniolesti ) si le scurgi bine de ulei
3. Deschizi o cutie de porumb fara zahar adaugat ( cred ca Bonduelle )
4. Desfaci o punga de baby spanac.
5. Deschizi o cutie de smantana cu 15 % grasimi.
6. Pui ingredientele in straturi : salata verde, porumb, ton, baby spanac, smantana ( doar vreo 6 lingurite), poti sa mai pudrezi si cu parmezan.
7. Nu se poate fara un splash de ulei de masline si putina sare ( pentru salate, merita investit intr-un borcanel de fleur de sal . Fleur de sal este o sare marina de o granulatie mult mai mare ca cea a sarii de mare. Se culege manual si daca stau sa traduc ce scrie pe wikipedia, suna ca naiba in Romana si nu am eu asa un mestesug al cuvintelor asa ca puteti sa dati search. Ce va pot spune sigur este ca dupa ce o sa gustati fleur de sal, o sa vi se para putin  amara sarea normala. Functioneaza insa doar nedizolvata , de exemplu se pune pe friptura inainte de a fi mancata  sau in sosuri de ciocolata, sarea avand intotdeauna rol de potentiator de aroma asa ca in cantitati mici, imbogateste orice gust).

Wednesday 28 April 2010

Greek style burger

Nu am mai mancat burger de la fastfood cred ca de vreo 1 an. Asta nu inseamna ca nu m-am bucurat de varianta home made mult sanatoasa.
De data asta a fost ceva cu influente grecesti.
Am cumparat burgeri gata facuti de la un magazin bio, dar se pot face foarte usor si acasa cu carne tocata de vita, foarte slaba, sare si piper, that`s all.
Am perpelit burgerii intr-o tigaie non stick. Si ca tot vorbeam de tigai non stick, am gasit o alternativa mult mai eco  - prietenoasa  la Teflon. Este vorba despre o tigaie cu Thermolon, un material ce nu contine PFOA (perfluorooctanoic acid), folosit in fabricarea Teflonului, care din 2015 va disparea de pe piata, din cauza efectelor nocive pe care le are cand incepe sa arda ( incepand de la 260 de grade C). Thermolon -ul rezista pana la temperaturi de 850 de grade C, si mie mi se pare ca este chiar mai non stick decat o tigaie cu Teflon. Magic, poti sa gatesti cam orice fara ulei.  Mai multe informatii despre tigaile Green Pan : http://www.supereco.com/news/2009/03/31/greenpan-cookware-safe-or-not/ . Acum nu zic ca iau mereu de bun tot ce se promoveaza ca fiind eco, bio and shit, dar primul pas pe care il fac, este sa ma documentez putin asupra subiectului.
Nu trebuie tratat superficial, subiectul ustensilelor de gatit atunci cand esti pasionat. Orice tool, gadget, este binevenit in bucatarie, pentru ca gatitul sa ramana o bucurie si nu o chestie care trebuie facuta. De exemplu eu urasc sa curat si sa toc usturoi. Dar, usturoiul da gust la orice asa ca mi-am cumparat this little guy, care ma ajuta enorm in a-mi urma  obsesia :P.
Sa ma ne intoarcem la acest fel de mancare. 
Am curatat cu cartof, si cu acelasi peeler de legume, am taiat fasii transparente de cartofi pe care le-am prajit in tigaia mea magica cu cateva picaturi de ulei de floarea soarelui. Este important sa le faceti pe rand pentru a obtine niste chipsuri crocante.
Am mai facut si un sos tzatziki, spun sos pentru ca am folosit un iaurt mai slab si a iesit ca un sos, insa voi reveni  cu un post special despre cum poti face cel mai bun tzatziki ever, i-am descoperit secretul.
Daca eram la capitolul greek style atunci nu puteau sa lipseasca niste masline.



Tuesday 20 April 2010

Forest fruits zesty muffins

Am auzit ca muffins-urile sunt un remediu bun impotriva durerilor de spate :P .
Nu am fost eu cea cu durerile, dar am putut sa stau in calea terapiei? nu... . De ce zesty? pentru ca asa  am observat case numeste orice cu coaja de citrice si suna bine :P
Sa va zic cat de repede se fac :
Ingrediente uscate :
- 300 de grame de faina ( eu am pus 150 de grame integrala, 150 de grame pentru prajituri )
- 3 lingurite de praf de copt
- 1 lingurita rasa  de scortisoara
- 125 de grame de zahar ( eu am folosit brun - de aici si de la faina integrale, a iesit culoarea brownish )
Ingrediente ne-uscate :
- 3 oua batute cu furculita, ca pentru omleta
- 150 de grame de iaurt fara grasimi
- 50 de grame de unt topit
- 3 linguri de ulei de masline ( nu extravirgin pentru ca are un gust mai puternic )
- 1 lingura de rom
- 125 de grame de fructe de padure ( inghetzate, isi fac treaba foarte bine )
- coaja de lamaie
Preparare :
1. Se cerne bine faina integrala, pentru ca nu vrem prea multe tarate in compozitie. Daca tot ne-am apucat de cernut, atunci sa cernem si faina alba.  Am descoperit ca cernutul fainei este calea spre Puffiness, visul oricarei prajituri. Se amesteca si restul de ingrediente uscate, cu faina.
2. Ouale cum ziceam, se bat bine intr-un castron separat. Urmarin aceeasi miscare de batut cu furculita, se toarna pe rand, uleiul de masline, untul topit  - care nu trebuie sa fie prea fierbinte, iaurtul, coaja de lamaie si romul.
3. Cu ajutorul unei spatule de silicon, se amesteca mixtura de oua de mai sus cu faina. Cu mare grija... pentru ca nu vrem sa overwork toata compozitia, mai bine sa ramana cocoloase decat sa facem exces de zel, toata lumea stie sa amestece.
4. Fructele de padure ( enumeram afine, mure, coacaze, capsuni ) se dezgheata si  se lasa 10 minute intr-un pahar cu romul, sa se patrunda putin.
5. Inainte de a turna compozitia, in forme, se pun si fructele de padure si se amesteca de maxim 10 ori toata treaba pentru ca altfel scoatem aerul, fructele se duc la fund si nu ne mai cresc muffins-urile.
6. 18 -20 de minute la 180 de grade si gata. ( Depinde de cuptor foarte mult, asa ca trebuie sa le incerci cu o scobitoare, pentru a testa gradul de coacere )

Infulecate alaturi de  un ceai de fructe de padure si miere si vei avea o dupa amiaza minunata.


                          
Nu  exista un cuvant romanesc pentru muffins. Briosele cred ca sunt un termen utilizat destul de gresit pentru ca brioche aduce mai mult a cozonac, de vreme ce se face din aluat dospit. Madeleines-urile, se fac in formele de scoica si au mai mult unt, rezultand un aluat ceva mai dens. Asa ca sa le zicem muffins, their puffiness, adica muffiness.

Sunday 18 April 2010

Lebanese night

Nimic complicat sau fancy, dar bun si sanatos.
Hummusul este un subiect deja abordat si sper eu, explicat asa ca ne vom opri la mutabal.
Ca si hummusul, se regaseste mai in toate bucatariile din Orientul Mijlociu, de aceea are mai multe retete. Ce am facut eu se executa ca o salata de vinete, fara maioneza, cu iaurt gras, chimen si usturoi.
Ai nevoie de 2 vinete mai mari, pe care le bagi la cuptor, dupa ce le-ai intepat cu furculita de cateva ori, ca sa nu explodeze. 20 - 30 de minute la 200 de grade sub grill, si gata ai scapat de mizeria princinuita de regula de coptul vinetelor.
Se curata si se lasa la scurs cam 15 minute, dupa care se maruntesc bine cu un cutit de plastic ( foarte util pentru taiat salata ).  Se pun peste vinetele tocate vreo 2 linguri de iaurt gras, 1 pinch de  chimen, jumatate de catel de usturoi pisat, putina zeama de lamaie. Bineinteles, ingredientele pot varia in cantitate, dupa gust.
Asta a fost, simplu, nu ?
Daca mai pui langa hummus si mutabal, multe legume proaspete, taiate si niste salata ... sanatate curata !



Thursday 15 April 2010

Spaghetti integrale cu creveti si baby spanac

Ca tot eram in pauza de heavy stuff : paste integrale cu fructe de mare si verzituri, ce poti sa ceri mai mult?
Pastele astea integrale nu ingrasa mai putin dar au cu vreo 60 % mai multe fibre decat unele normale, prin urmare se digera mult mai repede ( asa ca bonus mai sunt si de provenienta bio)
Singurul pacat facut : am bagat o lingura de smantana in sos. Sa va zic :
- 180 de grame de spaghetti integrale ( pentru 2 portii
- o cutie de rosii decojite
- 2 catei de usturoi
- 100 de ml de vin alb
- 20 de creveti marisori
- o lingura de smantana lichida
- o mana de parmezan proaspat ras
- 2 maini de spanac tinerel ( baby - mi-a schimbat parerea despre spanac, care e mult mai bun crud decat gatit )

Pastele se fierb conform instructiunilor de pe pachet.
Pentru sos, mai intai se perpelesc cateii de usturoi, tocati marunt marunt, 30 de secunde intr-o tigaie, impreuna cu un splash de ulei de masline.
Se toarna vinul si se asteapta 1 minut pana se evapora aproape de tot. Urmeaza rosiile decojite, tocate marunt, care se lasa pe foc cam 15 min, pana sosul scade la jumate.
Bineinteles, se sareaza, pipereaza si se pune smantana. Crevetii - in cazul in care sunt deja facuti, doar se incalzesc in sos, cu 2 minute inainte de a inchide focul.
Se toarna pastele  si spanacul in tigaia cu sosul de rosii si creveti, se amesteca cu grija si aproape gata. Mai ai doar sa le aranjezi in farfurie si sa arunci niste parmezan deasupra.
Concluzia e ca la aceasta reteta conteaza mult respectarea locului fiecarui ingredient. Sosul de rosii si usturoi trebuie sa fie bine facut si scazut mult, crevetii doar se incalzesc, ca sa nu mancam bucatele de cauciuc, spanacul doar se amesteca in pastele fierbinti, vrem sa-si ia putina aroma dar sa ramana crunchy.

Bun de tot!

Tuesday 13 April 2010

Dezmat culinar in Paris


Singura poza food related pe care am facut-o in Paris, nu stiu ce a fost in capul meu dar oricum ma voi intoarce pentru mai multe poze.
Pe insula St Louis, langa catedrala Notre Dame, gasesti cu precadere magazine de inghetata. Cam toate vand inghetata Berthillon, asa ca am fost direct la sursa. Am asteptat cam 30 de minute sa se elibere o masa dar a meritat din plin. Locul este micut, cred ca are in jur de 30 de mp si are asa o atmosfera nostalgica, iti regasesti o clipa din fericirea in care te scoteau ai tai la o inghetata, eventual dupa ce luai premiu :). Adevaratul premiu il gasesti in meniul lor extrem de apetisant. Eu am ales Pain perdu cu inghetata de caramel cu unt sarat.

Pain perdu este binecunoscutul french toast sau friganele pe romaneste, insa francezii nu folosesc niciodata franzela obosita, ci brioche care nu este nici ce intelegem noi prin briose ci o paine dulceaga cu lapte. Despre inghetata, numai de bine si foarte bine. Extrem de fina si aroma de caramel sarat e ceva ce trebuie incercat neaparat. Sarea are intotdeauna rol de potentiator de aroma, de aceea se foloseste si in prajituri in cantitati mici, sau chiar in ciocolata cu fleur de sal. Din pacate nu am poze, insa pun link-ul catre site-ul lor aici, ca sa va faceti o idee despre ce vorbesc.
Ce mi s-a mai parut senzational in Paris din punct de vedere culinar, a fost rata, gatita in multe feluri, dar cel mai savuros a fost Confit de canard. Nu mai mancasem pana atunci insa am recunoscut imediat un gust extrem de familiar. Mi-am confirmat banuielile dupa ce am cautat pe wikipedia cum se prepara acest confit. Se pare ca este un mod de a conserva carnea, dinaintea aparitiei frigiderului. In acest caz, ratusca se tine in sare si usturoi cam 36 de ore, se gateste la foc mic pana la 10 ore si dupa aia se acopera cu untura de rata, intr-un borcan. Sounds familiar nu? se face fix ca si carnea de porc in untura la noi, doar ca mult mai bun, of course.
Dintre nebuniile pe care le-am mai mancat acolo se numara si Coq au vin ( pe care sigur il voi incerca in curand, dupa ce voi rumega cateva zile salate, asa ca sa-mi revin ) sau Piept de rata cu sos de miere de cimbru.
Ah inca ceva, e foarte usor sa-ti iei mari tzepe intr-un oras turistic dar si mai costisitor in Paris, asa ca evitati terasele de pe langa galeriile Lafayette sau in general cele de langa obiectivele turistice. Dintre strazile pe care gasiti restaurante foarte bune si cat de cat acceptabile ar fi Rue Montorgueil si Rue de Petits Carreaux ( amandoua sunt destul de aproape de Pompidou)
Am vorbit doar despre mancare, pentru ca asta ar fi subiectul blogului ci nu pentru ca este singurul lucru placut pe care l-am intalnit. Mi-a placut tot : arhitectura, spatiile extrem de aerisite pentru un oras, bicicletelor lor pentru transport in comun, felul in care mergeau localnicii, cu cate o bagheta in mana, duminica seara ( serios acum, duminica seara pe unde ne plimbam 1 din 5 oameni aveau o bagheta in mana, am vrut sa-mi iau si eu una numai asa ca sa par mai frantuzoaica ) si felul in care este vorbita franceza cu un pahar de Cote de Provence in fata,
Chiar daca locuiesc in Barcelona, si iubesc orasul asta, cred ca as mai avea asa din cand in cand niste aventuri cu Parisul :)

Tuesday 6 April 2010

Pasca si cozonac

Nicidecum un lucru usor sa faci cozonaci ... a fost a doua oara cand am incercat. Prima data dezastru, bine,  pot sa dau vina pe cuptorul prost pe care il aveam, asa ca sa-mi gasesc scuze. De data asta, se putea cu siguranta,  si mai bine, dar rezultatul a fost satisfacator.
Reteta  am luat-o de aici, singurele lucruri pe care as avea sa le adaug ar fi ca daca este framantat foarte bine, aluatul creste foaaarte mult, eu a trebuit sa deschid cuptorul dupa 15 minute pentru ca dadeau pe afara cozonacii desi am respectat proportiile si am folosit forme normale de cozonaci. Asa ca neaparat formele ar trebui tapetate cu hartie de copt pentru a putea scoate imediat cozonacii ( evident eu nu am putut sa-i scot imediat si s-au sfaramat un cozonac fiind compromis din start, celalalt  avand un echilibru indoielnic )
Pasca in schimb, la care am folosit tot aluat de cozonac dar si hartie de copt a iesit foarte bine. Umplutura am facut-o cu 5 oua, 750 de grame de branza de vaci, 3 linguri de zahar,150 g stafide,100g  cirese uscate, 1 baton de vanilie si esenta de rom. Ouale se separa, albusurile se bat spuma si se adauga la sfarsit iar galbenusurile se bat cu zahar. Se incorporeaza treptat restul de ingrediente si foarte important, albusurile se amesteca la sfarsit, inainte de a pune pasca la cuptor, pentru a obtine o compozitie cat mai pufoasa.

Inca ceva, daca va apuca sentimente traditionaliste in preajma sarbatorilor celebrate de regula cu indopat la greu, nu faceti conzonaci si sarmale in aceeasi zi. Urmeaza si postul cu sarmale.

Thursday 1 April 2010

Strawberry cream

Daca nu iti poti infrange poftele de ceva dulce, cred ca aici am gasit the next best thing.
O crema de capsuni cu 100 de grame de branza de vaci, 3 linguri de mascarpone, miere si capsuni taiate marunt.