Tuesday, 22 June 2010

Gem de capsuni cu vin rosu si zeama de lamaie

Avand in vedere ca pe aici se gasesc doar mizerii de gemuri, gen jeleu direct, m-am enervat intr-o zi si am facut si gem de capsuni.

Ingrediente :

- 1 kg de capsuni curatate, taiate cubulete
- 450 de grame de zahar brun ( mie imi place mult mai mult gustul asta dar merge si alb)
- 4 linguri de vin rosu ( ceva full body gen Merlot )
- zeama de la 1 lamaie mare

Capsunile se pun la foc mic, impreuna cu zahar Ceea ce trebuie urmarit cand faci gem este sa extragi pectina din fructe pentru a gelifica ( nu stiu daca exista acest cuvant sau e gelifia ) gemul. La fructele cu un continut mai mic de pectina cum sunt capsunile, afinele, perele, ciresele, trebuie sa adaugi un ajutor gen acid citric de la lamaie sau direct pectina, daca nu vrei sa pui in 1kg de zahar la 1 kg de fructe.
Eu, cum ma cam feresc de zahar, adica tot timpul reduc cantitatea, am apelat la lamaie, care si-a facut treaba. Am adaugat zeama de lamaie cam dupa o ora de fiert Plus ca ii da un gust acrisor minunat.
Sa ne intoarcem la oala in care fierb capsunile. Si fierb, si fierb, cam 1,5-  2 ore, pana scade continutul foarte mult si capata consisenta de gem. Daca pui o picatura de gem pe o farfurie si inclini farfuria, ar trebui ca gemul sa cam stea locului.  Cu 15 minute inainte sa stingi focul, pui si vinul, sa aiba timp sa se evapore alcoolul.

Nu cred ca si-a dat nimeni seama ca am pus si vin, adica nu e nicidecum o aroma predominanta, doar cat sa gadile cateva papile intr-un mod subtil.

Se pune gemul in borcane bagate in apa fiarta timp de 10 minute, si bine bine uscate. Ideea e sa fie cat mai sterile borcanele, pentru ca gemul sa nu faca floare. Pentru cateva borcane, nu are rost sa fierbi gemul si dupa adica sa le pasteurizezi, incap in frigider si dupa 1 luna jumate inca e foarte ok acel batch.

Rezultat : 1 kg de capsuni - 2 borcane si jumatate de gem.

File de cod cu rosii uscate si muguri de pin

Nevoita sa tin un regim destul de fad, nu prea mi-a mai stat gandul la bunatati de gatit, dar mai scoatem ceva din arhiva.

Ingrediente :

- 2 fileuri de cod
- 5-6 rosii deshidratate
- 2-3 linguri de ulei de masline extravirgin
- 1 catel de usturoi
- 2-3 linguri de muguri de pin
- zeama de lamaie
- sare, piper

Rosiile se pun la hidratat, in uleiul de masline, cam 30 de min. Cand s-au mai inmuiat, se taie marunt marunt si se amesteca cu restul de ulei, pana obtinem o pasta. Adaugam la aceasta pasta, usturoiul pisat, zeama de lamaie si  mugurii de pin, prajiti 2-3 minute intr-o tigaie non stick, fara ulei.
Bucatile de peste se spala, se usuca bine cu un prosop de hartie, ca sa absoarba bine aromele rosiilor. Se sareaza, pipereaza si  ungem cu o pensula sau ce avem, pestele cu pasta de mai sus.  Se presara cu muguri de pin. Punem totul la cuptor, sub grill, la 230 de grade, timp de 15 min
Eu am bagat drept garnitura, wedges de cartofi la cuptor si mashed peas ( mazare zdrobita cu furculita si amestecata cu 1 lingura de smantana .... delicioasa ).

Monday, 7 June 2010

Placinta cu feta, spanac si rosii uscate la soare

Bunatati grecesti rapid. La fel de rapid bag si reteta ca nu e foarte mult de povestit.

Ingrediente :
aluat pentru placinta din magazin ( merge si aluatul filo, de foietaj, eu am folosit unul de tarte )
200 de grame de branza feta
100 de grame de  baby spanac
50 de grame de rosii deshidratate
2 oua
ulei de masline
1 pinch de oregano

Mai intai se toaca marunt rosiile si se pun la hidratat in ulei de masline ( cat sa acopere ).  Se bat bine ouale cu un tel, dupa care se pun in acelasi vas si branza faramitata, rosiile putin scurse, baby  spanacul rupt in bucati mai mici, sarea si oregano.
Se intinde foaia de aluat intr-o forma rotunda de tarta si se unge cu uleiul ramas de la rosii. Se pune umplutura peste si se acopera cu restul aluatului.


ρήμ. απολαμβάνω, χαίρομαι  ( enjoy ) !

Thursday, 3 June 2010

Clatite pufoase cu smantana

Cum iti poti incepe sambata dimineata perfect?
Chiar nu mai stiu de unde am luat reteta, stiu sigur ca am mai adaptat cantitatea de zahar si se facea cam asa :


Ingrediente

  • 2 oua
  • esenta de vanilie, coaja de lamaie
  • 1 lingura de zahar brun
  • 2 linguri de smantana
  • 2 linguri de iaurt
  • 1 lingurita rasa de praf de copt
  • faina cat cuprinde ( trebuie sa iasa in final aluatul ca unul de pandispan, conteaza aici si tipul de faina dar cred ca am pus cam 7-8 linguri .... dar cel mai bine mergi pe intuitie )



Se amesteca ingredientele lichide, se bat bine cu un tel sau un mixer. Se incorporeaza si faina amestecata cu praful de copt, treptat, sa nu faca cocoloase.
Intr-o tigaie non stick pui o picatura de ulei de floarea soarelui si torni 2 linguri de compozitie. Mie mi-au iesit cam 6 clatite cu un diametru de 10 cm. Se intorc la un interval aproximativ de 2 minute.
Cu banane, miere si stafide am facut un combo delicios, imbogatind gustul acrisor al clatitelor.
Dureaza fix 4 minute sa faci aluatul si inca 10 - 15 minute sa le coci, chiar mai putin daca lucrezi la 2 tigai ... cum e indicat :D No biggie.

Wednesday, 2 June 2010

Fapt divers - cum alegem ciupercile

Culegeam eu linistita azi niste ciuperci, din ladita, intr-un magazin de fructe si legume, cand a venit o doamna mai in varsta, foarte simpatica, sa-mi zica ca ciupercile bune au piciorul mai scurt. Ideea e ca dupa ce sunt culese, piciorusele cresc in continuare, asa ca logic, cu cat sunt mai lungi cu atat au stat ciupercile mai mult in ladita.
M-am gandit sa dau si eu mai departe acest tip si sa impartasesc bucuria produsa deprimirea  unui sfat intelept.

Curious mode - crema de iaurt

Sunt o persoana extrem de curioasa... si cum stateam si ma intrebam ce se intampla daca lasi niste iaurt la scurs, in tifon cam 24 de ore...m-am trezit ca aveam platouasul asta in fata.
Am obtinut din iaurt o crema, asemanatoare cu Philadelphia ca si textura, dar cu gust mai acrisor de iaurt. A mers de minune sa o indes in niste rosii cherry si sa pun cateva feliute de ridichii pe deasupra. 
Daca lasi iaurtul doar vreo 12 ore, rezulta fix ce trebuie pentru un tzatziki genial. 
Cam atat...

Tuesday, 1 June 2010

Ratusca cu sos de prune

I`m back !
Cea mai buna carne dupa parerea mea, pieptul de rata chiar daca suna complicat, nu e chiar asa greu de facut. Merge combinat cu arome mai dulci si spicy. 
Ingrediente :
1 piept de rata 
4 prune
100 ml de vin rosu
2 cuisoare si o idee de praf de ghimbir
sare
piper
putin ulei de masline

Pieptul de rata se condimenteaza cu sare, piper, se cresteaza pe partea cu grasimea si se perpeleste in tigaie, cam 2 minute pe fiecare part, dupa care se baga intr-o tava la cuptor, sub grill inca 10 - 15 min. Depinde cum vrei sa fie de facut. Eu as merge asa la mijloc, dar avem persoane in jur care nu agreeaza ideea de `in sange`. 
Intre timp prunele se taie feliute subtiri subtiri si se pun intr-o tigaie non stick, la foc mic. Cand incep sa isi lase sucul in tigaie, se toarna vinul rosu, cuisoarele, ghimbirul si asteptam pana capata consistenta unui caramel si miroase asa vag a cazan de tuica :)). Don`t worry, va avea un gust minunat si nu e panica daca sari peste cuisoare si ghimbir, ele doar dau un extra kick dar nu sunt personaje principale.
Pieptul de rata se taie feliute, conform crestaturilor de la primul pas si se toarna sosul de prune peste si pe langa. 
Eu l-am facut cu un piure de cartofi, facut din cartofi si iaurt, ca sa contrasteze cu dulceata prunelor. Insa feel free to experiment, ideea e sa ai acolo o antiteza in farfurie.

Enjoy!