Thursday 26 November 2009

Feta invelita in piept de pui

Asta ca sa nu zic pui umplut cu feta, ca de fapt asta e. Ceea ce face puiul asta foarte bun, este partea cu marinatul branzei in ulei extravirgin de masline si oregano.
I used to hate masline si ulei de masline, acum mananc uleiul de masline direct pe paine. Totul e sa stii cand si ce ulei de masline sa bagi. Cel extravirgin are o temperatura mai joasa de afumare ( smoking point ) si e pacat sa-i strici aroma prin incalzire, de aceea fa-ti de cap in tigaie cu cel normal, care e si el de mai multe feluri : virgin, ulei de masline sau pomace - olio di sansa d`oliva, pe italiana. Am citit eu ca temperatura optima de prajire este de 190 de grace Celsius, cum sa ajungi direct la ea mai greu de stiut atunci cand te confrunti cu o plita si nu cu un cuptor. As vrea sa gasesc o culegere cu aritmetica bucatariei, sau o voi scrie eu mai bine : the next Ganga / Petrica of the kitchen - din ciclul fara nici o legatura cu nimic.
Grecii consuma 23 de litri de ulei de masline pe cap de locuitor pe an, italienii 16 litri, spaniolii 13 iar americanii 0.6. Nu am gasit cat consuma romanii dar cred ca deloc sau spre americani, in partea aia. Greci, italieni si spanioli obezi, mai rar vezi asa ca nu e asa panica cu silueta.

Sa revenim la subiect : in afara de feta marinata, rosii cherry trase in tigaie, lamaie si inainte cu 5 minute sa fie gata, a splash of vin alb.

2 comments:

  1. americanii in schimb consuma cele mai infecte grasimi industriale.( vezi margarina cu nume sugestiv:('i can't believe is not butter').
    oricum apreciez adnotarile stiintifice si efortul artistic.
    bravo!
    cori

    ReplyDelete
  2. merci, cori, si eu iti apreciez atentia acordata :)

    ReplyDelete