Saturday 12 December 2009

Salata Caesar

Ca sa nu zic salata Cezar, suna cam dubios.
As putea manca salata din-asta in fiecare zi, atat de buna e. Cheia reusitei unei salate caesar, este dressingul care se prepara manjind practic peretii bolului de salata cu fiecare ingriedient pe rand.
Prima data se iau 2-3 catei de usturoi, se zdrobesc cu lama cutitului si se freaca bine tot vasul, dupa aceea se arunca, interesandu-ne o aroma subtila. Urmeaza 2-3 fileuri de ansoa in ulei de masline, care se zdrobesc cu o li gura de lemn, tot de peretii vasului. Next, 2 linguri de maioneza home made cu ulei extravirgin de masline. Maioneza se face super simplu daca pui de la inceput putina zeama de lamaie care va face mult mai rapida absortia uleiului. Uleiul si apa din galbenus reprezinta baza maionezei, lecitina din galbenus are rol emulsifiant, adica face posibila coeziunea celor doua intr-o stare noua. Mustarul are si el putina lecitina si de asta ajuta in prepararea maionezei.
Concluzia este : emulsifiere !
Dar, sa revenim la salata, daca nu ai pus mustar in maioneza, e momentul sa pui acum in vas, alaturi de 2 linguri de parmezan ras. Inainte de a pune salata, peretii vasului trebuie sa fie acoperiti cu un strat egal de dressing.
De regula la Caesar se foloseste salata romaine, o combinatie intre iceberg si salata chinezeasca. Daca nu gasesti romaine, sunt ok si frunzele din centrul unei salate normale.
Dupa ce se pune salata in vas, se arunca niste crutoane si parmezan shavings.
Stiu, dau niste explicatii complicate pentru lucruri simple.

No comments:

Post a Comment