Thursday, 10 December 2009

Un fel de paine cu rosii si pecorino

Aveti in imaginea de mai jos o tentativa imbunatatita de bruschetta, sau ma rog, imbunatatita din punctul meu de vedere.
Se amesteca intr-un castron 2 linguri de ulei de masline extravirgin, ustoroi pisat, sare, oregano si o lingura de suc de rosii (bio). Cu sosul rezultat se ung doua felii de paine si pe deasupra se pun felii de rosii cherry si pecorino shavings. Prin shavings I mean rezultatul raderii branzei cu un cutit de curatat cartofii.
Daca tot eram la capitolul wiki - branzeturi, Pecorino este o branza la fel de italieneasca ca si Parmigiano sau Grana Padano. Este facuta din lapte de oaie, asa ca daca in general nu-ti place "de oaie", nu te baga. Ca si consistenta seamana cu celalalte branzeturi mentionate. Se produce in Sardinia, Sicilia si Toscana, acestea fiind si cele 3 clasificari.
Cel mai interesant este ca din Pecorino se obtine casu marzu, o delicatesa specifica Sardiniei, interzisa de UE ceva timp pentru ca era considerata bomba igienica. De ce? Pentru ca se introduc in Pecorino, larvele mustei de branza ( traducere mot-a-mot), care prin eliminarea unui acid fac ca grasimile branzei sa se dizolve. Practic e branza putrezita si se mananca doar cand larvele sunt vii si cu mana la ochi pentru ca larvele pot sari pana la 15 cm. Pentru ca se vindea pe piata neagra la preturi foarte mari, s-a introdus o reglementare prin care casu marzu este declarat preparat traditional si s-a lucrat mult la informarea si avertizarea potentialilor doritori.
Revenim, NU este casu marzu, este pecorino. Daca paranteza de mai sus este scarboasa, sari peste.

3 comments:

  1. Auzi? Stii ceva? Blogul tau nu ma ajuta foarte tare la regimul meu :)

    ReplyDelete
  2. pai si eu tin regim...ce nu ti se pare? :P

    ReplyDelete